Na futbalový turnaj nepočujúcich žiakov pricestovali družstvá z 11 krajín

22.06.2009 Prešov

Prešov 22. júna (TASR) – V prešovskej Mestskej hale sa dnes začal 17. ročník Medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov, na ktorom sa zúčastňujú družstvá 11 krajín sveta.
Športové stretnutie pre deti so sluchovým postihnutím do 16 rokov organizuje Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí (ŠKND) Prešov a podľa jeho predsedu Vladimíra Kohuta ide o výnimočné podujatie, pretože podobný turnaj pre takúto vekovú kategóriu sa nepripravuje nikde na svete. "Začínali sme s európskymi krajinami a postupne sa pridávali aj štáty z iných kontinentov. Aj z týchto dôvodov dnes turnaj považujeme za akési neoficiálne majstrovstvá sveta nepočujúcich detí v tomto športe, " uviedol Kohut. Zároveň doplnil, že podujatie má aj širší spoločenský rozmer, nakoľko účastníci tu majú možnosť nadväzovať nové priateľstvá, čo je pre nich úžasnou motiváciou. Slovenskú republiku reprezentuje družstvo, ktoré vzniklo výberom najlepších jednotlivcov na minulotýždňových Celoštátnych športových hrách sluchovo postihnutých žiakov a dostali sa do neho zástupcovia z Prešova, Levoče a Lučenca. Pozvanie na turnaj prijali hráči Rumunska, Bulharska, Ruska, Česka i Poľska. Nechýba ani minuloročný víťaz z Uzbekistanu. Okrem nich sa po prvý raz predstavia družstvá z Kuvajtu a Macedónska. Do Prešova pricestovala aj delegácia so Saudskej Arábie, ktorá je v tomto roku v úlohe pozorovateľa. Účasť prisľúbili aj kolektívy z Nigérie, Ghany a Guiney. Nepodarilo sa im však v dostatočnom predstihu zabezpečiť víza, a preto nakoniec do Prešova nepricestovali. Družstvá sa stretnú v základných skupinách a odohrajú zápasy systémom každý s každým. Najlepšie kolektívy potom postúpia do play off, kde budú súťažiť o medailové pozície. Vzhľadom na hendikep hráčov používajú rozhodcovia okrem píšťalky aj vlajky, ktorými signalizujú porušenie pravidiel a prerušenie hry. Medzinárodný futbalový turnaj organizuje ŠKND v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a mestom Prešov s podporou Ministerstva školstva SR, ktoré na jeho usporiadanie prispelo v tomto roku finančnou čiastkou 4000 eur (120.504 Sk).
V doterajšej histórii sa na turnaji vrátane tohto ročníka zúčastnilo viac ako 1400 sluchovo postihnutých žiakov z 25 krajín sveta. Slávnostné vyhodnotenie je naplánované na piatok 26. júna, kedy sa uskutočnia finálové zápasy.
 

Vyberte región

mark